• Novinky

            • Privítajme nový prírastok do našej LASALLE rodiny: Julianu z Tanzánie!

            •  

              Juliana Samson sa narodila v roku 2018 v Tanzánii na africkom kontinente. Prenajatý domček, kde žije, sa nachádza až 9 km od jej školy. Túto vzdialenosť nie je pre ňu jednoduché denne prekonať, lebo rodina trpí nedostatkom financií a Juliana musí často pracovať na poli, aby mali aspoň skromnú stravu a strechu nad hlavou. Jej rodičia sú vďační za každú pracovnú príležitosť, ktorú dostanú. Bez pomoci projektu Adopcia na diaľku by Juliana nemala možnosť získať vzdelanie a raz naplniť svoj sen – byť vojačkou. Napriek ťažkým životným podmienkam miluje matematiku, umenie a rada športuje. Vďaka našej podpore má nádej na lepšiu budúcnosť.

              Do apríla 2024 bolo našej škole zverené dievčatko z Haiti, no keďže občianske nepokoje premenili túto ťažko skúšanú chudobnú krajinu na bojisko ozbrojených gangov a skorumpovaných drogových kartelov, kde sú na dennom poriadku únosy detí, učiteľov, lekárov, kňazov a rehoľných sestier, väčšina škôl musela byť zatvorená. V krajine nefungujú poriadne nemocnice, banky a ani úrady. Všade vládne chaos a nesmierna chudoba. Situácia sa stala neprehľadnou a života nebezpečnou. SKCH už nedokázala garantovať efektívnu podporu adoptovaných detí v Haiti, a preto sa rozhodli presmerovať pomoc štedrých darcov na Tanzániu.

              V Tanzánii pôsobia aj slovenskí misionári a tí oslovili SKCH s prosbou o pomoc. Spolu s otcom Benjamínom Kosnáčom, pre ktorého je realizácia projektov v Tanzánii srdcovou záležitosťou, usúdili, že investícia do vzdelávania otvára nové príležitosti mladej generácii a má potenciál pozdvihnúť krajinu. Pomôžme im v tom!

          • Biologická olympiáda - okresné kolo
            • Biologická olympiáda - okresné kolo

            • 11.4.2024 Anička Hradská z prímy zúročila týždne štúdia a pozorovaní vodných živočíchov v teréne v rámci prípravy na biologickú olympiádu.V kategórii zoológia v okresnom kole získala 1. miesto s postupom na krajské kolo. Blahoželáme 😊

          • 1. miesto na majstrovstvách Slovenska v modernej gymnastike
            • 1. miesto na majstrovstvách Slovenska v modernej gymnastike

            • Terezka Šaranová (sexta) sa cez víkend stala seniorskou majsterkou Slovenska v modernej gymnastike, pričom v sobotu 20.4.2024 vyhrala viacboj a v nedeľu 21.4.2024 opätovne všetky jednotlivé disciplíny.

              Popri športe vzorne zvláda aj školské povinnosti a reprezentovala nás na krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku (3. miesto).

              Terezke blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov!

          • Návšteva Denného stacionára
            • Návšteva Denného stacionára

            • V pondelok 15.4. navštívila naša 3. A trieda v poobedných hodinách Denný stacionár pre seniorov na Plickovej ulici v Rači. Pripravili si pre nás zaujímavé aktivity a hry. Spolu sme si zaspievali a aj sa porozprávali. Zatancovali sme si na piesne, ktoré nám zahral pán Jožko na akordeóne. Ukázali nám krásny veľký areál, plný zelene. Bolo to pre všetkých veľmi príjemné a zaujímavé stretnutie a už sa tešíme na tie ďalšie.

          • Dramatizovaná krížová cesta
            • Dramatizovaná krížová cesta

            • V pôstnom období naši žiaci tradične nacvičujú dramatizovanú krížovú cestu. Tento rok podali pri dvoch realizáciách naozaj precítené umelecké výkony. V našej fotogalérii Vám ponúkame atmosféru aj z prípravných nácvikov.

          • Slávik Slovenska
            • Slávik Slovenska

            • Dňa 17.4.  sa na 1. stupni ZŠ uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Všetci účastníci nás potešili prekrásnym spevom. Najviac však očarili porotu títo výhercovia, ktorým blahoželáme:

               

              1.kategória 

              1.miesto:  Miriam Rešovská

              2.miesto: Amelie Emma Kirchner

              3.miesto: Lenka Rosoľanková

               

              2.kategória

              1.miesto: Klára Kassayová a Laura Brody

              2.miesto: neudelené

              3.miesto: Rebeka Šimonovičová

               

          • Úspech našich žiakov v recitačnej súťaži
            • Úspech našich žiakov v recitačnej súťaži

            • Dňa 20.3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

              Zúčastnili sa ho žiaci 3.A: Janko Nagy a Danko Doležal.

              Sú to nadaní recitátori! Janko Nagy získal 3.miesto v prednese prózy a Danko Doležal čestné uznanie za pozoruhodný výkon v prednese poézie.

              Tešíme sa z ich úspechu a veľmi gratulujeme!

          • Hodiny techniky v V. ročníku
            • Hodiny techniky v V. ročníku

            • V rámci témy „Podporme remeslá“ si chlapci 5.ročníka pripravili zaujímavé projekty, ktoré si postupne na hodinách prezentovali. Prejavili pritom veľkú kreativitu a fantáziu. Adam z 5.A si pripravil okrem projektu aj prekvapenie. Doma upiekol veľmi chutnú vianočku, priniesol ju do školy a ponúkol aj svojich spolužiakov a vyučujúcich. Bola naozaj výborná. (Verím, že posmelil v tvorivosti aj ostatných.)

          • Marec - mesiac knihy
            • Marec - mesiac knihy

            • Niekto má rád krásne básne, iný zase obrázkové knihy o zvieratkách. Medzi menšími deťmi sú najobľúbenejšie určite rozprávky. Knihy o prírode, či príbehy zo života čítajú trochu staršie deti. Neskôr ich určite zaujmú aj knihy zo sveta vedy a techniky, encyklopédie, ale ešte viac možno dobrodružné knihy, detektívky, romány alebo aj sci-fi príbehy. Aby sa deti viac zahĺbili do knižiek, pripravili sme si pre žiakov prvého stupňa niekoľko aktivít a súťaží.

              Pre našich prvákov a druhákov sme prichystali súťaž o NAJ knižného ilustrátora. Na jeden deň sa stali deti ilustrátorom a vyskúšali si nakresliť obal ich obľúbenej knižky. Aktivitka ich zaujala a vznikli krásne práce.

              1. miesto  - Sára Rusinová 2.A

              2. miesto – Gréta Cenkerová 1.B

              3. miesto – Juraj Sihelský 1.A

              4. miesto – Dorota Benedikovičová 1.B

              5. miesto – Eva Syneková 2.B

              Naopak pre tretiakov a štvrtákov sme prichystali súťaž knižná šifra. Počas dvoch týždňoch sa žiaci ponorili do zaujímavých a pútavých príbehov knižiek a hádali otázky a indície o knihách a ich hlavných hrdinoch. Najúspešnejších žiakov sme ocenili.

              1. miesto  -  Lucia Smažáková 4.A

              2. miesto – Ján Nagy 3.A

              3. miesto – Marián Bennár 3.B

              4. miesto – Michal Helcman 4.A

              5. miesto – Zuzana Bubnášová 4.B

               

              V marci sme taktiež Hľadali najstaršiu knihu: Deti dostali za úlohu pohľadať doma, či u babky a dedka knihu s najstarším dátumom vydania. Mnohí ani len netušili, čo sa  u nich doma skrýva. Do súťaže sa zapojilo veľa žiakov a preto sme okrem najstaršej knižky vyhodnotili aj najhrubšiu, najmenšiu, najkrajší obal. Medzi knihami sa objavili staré učebnice, slovníky, encyklopédie, Biblie, modlitebné knižky i knižky pre deti.

              Najstaršia kniha  1. miesto - Justína Vaníčková 3.B (kniha z roku 1551)

                                            2. miesto – Emeline Straková 3.B (kniha z roku 1606)

                                            3. miesto – Lea Illešová 2.A (kniha z roku 1866)

              Najstarší slovník – Jakub Mišík 3.B (r.1889)

              Najmenšia najstaršia kniha – Nikola Šuková 4.B

              Najväčšia najstaršia kniha – Natanael Valentovič 3.A

              Najstaršia najrozpadnutejšia kniha  – Lukáš Spišiak 2.A

              Najstaršia najtenšia kniha – Eliška Smatanová 1.A

              Najstaršia kniha s mapami – Gregor Gajdoš 3.B

              Najstaršia kniha s najkrajším obalom – Tadeáš a Tobiáš Rojík 2.A

              Najstaršia rozprávková kniha – Eliška Božíková 1.A

              Najmladšia kniha – Samuel Príboj 3.B

              Najstaršia obrázková kniha – František Valentovič 1.A

              Najstaršia cirkevná kniha  – Michal Bárát 1.A

              Najstaršia encyklopédia  – Teodor Parízek 1.B

              Najstariša divadelná hra v knihe  – Danel Šupica 4.A

               

              Pre žiakov sme prichystali aj Burzu kníh, a to v utorok v poobedňajších hodinách. Deti si priniesli knižky, ktoré už doma prečítali a mohli si ich medzi sebou vymeniť alebo predať. Taktiež sa uskutočnila aj beseda s autorkou Máriou Letzovou. Na príchod pani spisovateľky sa naši žiaci poctivo pripravoval svojimi otázkami a nesmierne sa tešili. Pani spisovateľka nám porozprávala o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, o svojich inšpiráciách, aj ako vzniká knižka pod jej rukami. 

              Ďakujeme všetkým žiakom za radosť z čítania a pedagógom za organizáciu! 

          • Rozvojový projekt „ČÍTAME PRE RADOSŤ"
            • Rozvojový projekt „ČÍTAME PRE RADOSŤ"

            • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR vyhlásilo projekt „Čítame pre radosť“, do ktorého sa zapojila aj naša škola. Podporili nás sumou 1000€, vďaka ktorej  sme v našej škole doplnili triedne knižnice na I. stupni.

              Hlavným cieľom bolo posilniť u mladších žiakov pozitívny vzťah ku knihám a k čítaniu zriadením triednych knižníc.

              Do knižníc boli vybrané rôzne tituly podľa veku žiakov, ich záľub a odporúčaní tak, aby pôsobili pre deti lákavo a boli pre nich dostupné. Deti tak môžu čas s knihou tráviť v príjemnom prostredí v škole, ale zároveň si ju môžu vziať domov a čítať.

               

          • Biblická olympiáda - dekanátne kolo
            • Biblická olympiáda - dekanátne kolo

            • Dňa 21.3.2024 sme sa zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády. Bola to pre nás veľmi milá skúsenosť. Začali sme ráno sv. omšou v Dóme sv. Martina, kde nás veľmi milo privítal školský dekan pre cirkevné školy a zároveň dómsky farár o. Peter Slepčan. V homílii vyzdvihol význam Božieho Slova v živote kresťana a zároveň účastníkom pripomenul, že nie je dôležité vyhrať ale čítať a uplatňovať Božie Slovo v každodennom živote pod vedením Panny Márie. Po sv. omši sme sa presunuli do Martinea, kde na nás čakali testové úlohy. Súťažilo sa v piatich kolách. Po ukončení písania každý tím predstavil svoju školu a taktiku, ktorú uplatnil pri príprave. Atmosféra bola veľmi milá a priateľská. Možnosť reprezentovať našu školu na tomto dekanátnom kole bola pre nás veľká česť. Vytvorili sme pekný kolektív, ktorý sa dokázal popasovať aj s ťažšími úlohami. Najdôležitejšie je však to, že Božie Slovo sa nás dotklo a zmenilo naše vnútro. S druhým miestom sme spokojní a touto cestou by sme chceli pogratulovať víťazom z Gymnázia Matky Alexie. Dúfame, že v ďalšom roku sa nám podarí zrealizovať postup do diecézneho kola.

              Študenti z Kvarty: Damian Hauptvogel, Drahomír Oujezdský, Martin Ziman

          • Chemická olympiáda - okresné kolo
            • Chemická olympiáda - okresné kolo

            • Ďakujeme tímu chemikov z kvarty za reprezentáciu školy v okresnom kole chemickej olympiády v kategórii D.

              Barborka Kavacká obsadila víťaznú 3. priečku, Filip Rompf, Drahomír Oujezdský, Samuel Šimor a Sofia Maxima Maar boli úspešnými riešiteľmi. Gratulujeme im k postupu do krajského kola.

          • Pozvánka na krížovú cestu
            • Pozvánka na krížovú cestu

            • Pozývame Vás na dramatizovanú krížovú cestu, ktorú sa spolu pomodlíme v nedeľu, 24.3. o 15:00 hod v dolnom kostole (na cintoríne). Účinkovať budú žiaci 1. stupňa.

          • Výstava drevených hračiek
            • Výstava drevených hračiek

            • Dňa 16.2.2024 sa triedy 3.A a 2.A zúčastnili výstavy drevených hračiek. Žiaci spoznali rôzne druhy dreva. Zistili, že drevo sa odlišuje štruktúrou, vlastnosťami, sfarbením aj využitím. V neposlednom rade mali možnosť si drevené hračky vyskúšať, a tak rozvíjať kognitívne schopnosti.

          • Hviezdoslavov Kubín očami súťažiaceho
            • Hviezdoslavov Kubín očami súťažiaceho

            •  

              Hviezdoslavov Kubín je súťaž pomenovaná po slávnom spisovateľovi Pavlovi Orsághovi Hviezdoslavovi. Je to celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy.

              Hviezdoslavov Kubín sa po prvýkrát konal v roku 1954. Súťaž funguje vo viacerých kolách: školské, okresné a krajské kolá. Organizujú ich školy, centrá voľného času, osvetové a kultúrne strediská.

              Dňa 22.2. a 23.2. 2024 sa aj na našej škole uskutočnila táto súťaž a aj ja som patril medzi recitátorov.

              V porote hodnotili pani učiteľka Iveta Hudecová, Lenka Šutovcová a Anna Valkovičová pre 2.- 4.ročník a p. uč. Ľubica Ivančíková a p. uč. Lýdia Čeledová pre 1.ročník. Dokopy sa súťaže zúčastnilo viac ako 40 súťažiacich.

              Dovoľte mi povedať pár slov ako recitátorovi. Z celej akcie som mal skvelý pocit! Keď som si vypočul ostatné texty, tak sa moja nervozita trochu znížila. Výsledky ma osobne veľmi prekvapili, z toho hľadiska, že som sa umiestnil na 3. mieste. Ocenili nás diplomami a krásnymi knihami. Tí, ktorí nezískali umiestnenie, tiež dostali malý darček a účastnícky diplom. Veľmi rád by som si to zopakoval aj o rok!

              Hviezdoslavov Kubín je úžasná príležitosť pre všetkých, ktorí majú radi literatúru a chcú druhých potešiť svojím „hereckým“ talentom.

              Zvláštnou kategóriou boli prváčikovia, ktorí sa zúčastnili motivačne, bez možnosti postúpiť do okresu. Táto kategória vznikla iba z iniciatívy našich prváckych pani učiteliek, p. uč. Ľubky Ivančíkovej a p. uč. Lýdie Čeledovej, za čo im patrí veľká vďaka. Poďakovanie iste patrí aj pani učiteľkám Ivetke Hudecovej a pani učiteľke Lenke Šutovcovej, ktoré svojich žiakov vedú ku vzťahu k poézii i próze.

              Tu vám ponúkame mená všetkým umiestnených a zopár milých fotografií.

               

              1.ročník:

              Poézia:

              1.Pavol Novák, 1.A

              2. Andrej Sember, 1.B

              3.Samuel Svetlák, 1.A a Lucia Vrabcová, 1.B

              Próza:

              1.Dorota Mišíková, 1.B

              2. Viliam Valkovič, 1.A

              2.- 4.ročník:

              Poézia:

              1. Daniel Doležal, 3.A
              2. Jakub Keračík, 2.A
              3. Zuzana Bubnášová, 4.B a Michal Helcman 4.A
              1. miesto, bez diplomu, ocenení knihou Lea Illešová a Eliáš Groch, 2.A)

              Próza:

              1. Ján Nagy, 3.A
              2. Liliana Huorková, 4.B
              3. Elena Lukáčová, 3.A

              (4.miesto, bez diplomu, ocenená knihou, Anna Bobovská, 3.A)

               

              Napísal: Michal Helcman 4.A, upravila Anna Valkovičová