• Novinky

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Príďte si pozrieť základnú školu, osemročné a štvorročné gymnázium, jedinečné vo svojom regióne, ktoré sa usilujú svojím lasalliánskym prístupom k študentovi poskytnúť alternatívu k tomu, čo už poznáte.
              Sme pripravení odpovedať na všetky Vaše otázky týkajúce sa štúdia na našej škole.
              Brány školy budú pre Vás otvorené
              od 9.00 do 12.00 hod. na Detvianskej ul. 24 (1. stup. ZŠ)
              a od 9.00 do 12.00 a od 16.00 do 18.00 na Čachtickej ul. 14 (gymnázium)
              v Bratislave – Rači.

          • Praha - Terezín (kvarta)
            • Praha - Terezín (kvarta)

            • Tri decembrové dni strávili študenti kvarty v Prahe. Spoločnosť ich robili p. učiteľky Stanová a Popovičová. Okrem vianočných trhov a historických pamiatok navštívili aj výstavu Doba génová v Národnom múzeu a bývalý pracovný tábor v Terezíne.  Najmä ten v nich hlboko zarezonoval. Z ich zážitkov vyberáme „....Ako prvé sme navštívili Malú pevnosť. V prehliadke Malej pevnosti sme sa dozvedeli o živote väzňov. Videli sme veľa zaujímavých vecí ako: ubytovanie väzňov, tunel, strelnicu... Zistili sme, že väzni tam mali oveľa ťažší život ako sme si kedy dokázali predstaviť.  Panovala tam ponurá atmosféra, prechádzali sme po celách a uličkách, kde v minulosti každodenne umierali ľudia. Strážnici sa narozdiel od väzňov mali o dosť lepšie. Po prezretí Malej pevnosti sme sa presunuli do mesta Terezín. V tomto meste sme navštívili chlapčenskú školu, v ktorej bola na druhom poschodí galéria. Na dolnom poschodí tohto múzea bola výstava o tom ako sa tam žilo. Aby sme si mohli predstaviť ako vyzeralo mesto, tak nám ukázali jeho presný model. Na záver sme navštívili krematórium a cintorín, aby sme vzdali úctu všetkým obetiam nacizmu...“

          • Vianočná kvapka krvi 2019 v Rači
            • Vianočná kvapka krvi 2019 v Rači

            • Asi pred mesiacom prišla pani učiteľka Kováčová do tried Oktáva a 4.G s otázkou „Kto by chcel darovať krv?“ Pár odvážlivcov sa prihlásilo. A tak, 6.12 na svätého Mikuláša sme sa vybrali do kultúrneho strediska, kde mal NTS mobilný výjazd. Panovali v nás rôzne pocity strachu, odhodlania, rešpektu či radosti, že môžeme pomôcť niekomu, kto to potrebuje. Niektorí z nás to zvládli lepšie, iní horšie, ale chuť pomôcť sa ráta. Ako prvodarkyňa by som vás všetkých chcela povzbudiť k tejto aktivite, ktorá vás naozaj nič nestojí, jedine čas. Môžete tým niekomu zachrániť život. Tak o 4 mesiace znova v pracovisku Národnej transfúznej službe.

              Simona Kutná, Oktáva

          • ŠKD - oznam
            • ŠKD - oznam

            • Milí rodičia,

              dňa 19.12.2019 (štvrtok) sa v našej škole uskutoční Vianočné posedenie pre zamestnancov školy. Z tohto dôvodu Vás žiadame, aby ste si svoje deti vyzdvihli z ŠKD do 14:00.

              Za pochopenie ĎAKUJEME a želáme požehnaný ADVENT.

          • Fidlikanti
            • Fidlikanti

            • Dňa 2.12. sme na škole mali výchovný koncert. Ľudové nástroje nám prišla predstaviť skupina Fidlikanti.

          • Adventné dielne
            • Adventné dielne

            • 7.12. sa na našej škole SŠ de La Salle uskutočnilo benefičné podujatie Adventné dielne, ktoré spojilo školských bratov, pedagógov, žiakov, rodičov i priateľov školy.

              V dielničkách si mohli deti zhotoviť kreatívne vianočné ozdoby a školskí bratia na čele s pánom riaditeľom sa postarali o chutné občerstvenie pre všetkých zúčastnených.

              Vďaka štedrosti darcov sa tento rok vyzbierala rekordná suma 450 EUR. Výťažok poputuje na Haiti pre dievčatko Sonu Bornéus (charitatívny projekt Adopcia na diaľku), do Prešova pre obyvateľov zasiahnutých explóziou plynu a na podporu projektov TV LUX.

              Všetkým ľuďom s dobrým srdcom, ktorí darovali svoj čas, talenty a financie, patrí veľké ĎAKUJEM!

              Želáme Vám požehnaný zvyšok Adventu!

          • Otvorenie Vianočných trhov v Rači
            • Otvorenie Vianočných trhov v Rači

            • Dňa 6.12. sa naša škola zúčastnila otvorenia račianskych vianočných trhov pri NKD. Po celý čas sa mohli okoloidúci zohriať pri vianočnom punči, pochutnať si na koláčikoch a pagáčikoch, ktoré im v stánku Spojenej školy de La Salle ponúkali študentky oktávy (Simonka a Sára) s p. učiteľkami, a zároveň sa potešiť z krásnych výrobkov našich žiakov a študentov.

              O 18.00 sa mnohí presunuli pod pódium, kde vybraní žiaci a študenti našej školy predviedli pripravený hudobno-recitačný program.

              Sme radi, že napriek mrazivému počasiu sa mnohí obyvatelia Rače zastavili pri našom stánku, prehodili zopár slov a mohli sme tak síce kratučko spoločne stráviť adventný čas.

          • Pochvaly žiakov za prvý štvrťrok
            • Pochvaly žiakov za prvý štvrťrok

            • NAŠLI SME SUPERHRDINOV KAŽDODENNOSTI

              Hrdinovia sú často skoro neviditeľní. No sú medzi nami! Vďaka nim majú iní ľudia krajší deň. Našou misiou bolo nájsť ich a inšpirovať sa ich príkladom.

              Ocenení hrdinovia našej školy boli malí i veľkí. Nevyhrali olympiádu, no radi pomáhajú iným. Zodpovedne si plnia svoje povinnosti, hoci často zápasia s neľahkými životnými okolnosťami. Prekonávajú prekážky, pracujú  na svojom správaní a vytvárajú okolo seba pozitívnu atmosféru. Radi sa zapoja do dobrovoľných aktivít, všímajú si potreby svojho okolia a neváhajú prejaviť svoju solidaritu s tými, ktorí to potrebujú.

              Ocenených hrdinov z druhého stupňa ZŠ a nižšieho 8-ročného gymnázia určite potešili dojímavé slová vďaky a uznania z úst pána riaditeľa a tiež potlesk spolužiakov.

              Naši hrdinovia možno nemajú výborné známky, ale srdce majú na správnom mieste :)

              Tešíme sa na ďalšie stretnutie na konci prvého polroka!

          • Bl. James Miller
            • Bl. James Miller

            • Poznáte svätca, ktorý by bol vyobrazený v monterkách a s inštalatérskym náradím v ruke? Blahoslaveného, ktorý by bol aj futbalovým trénerom? Niekoho, kto zomrel na rebríku? Ak nie, je najvyšší čas zoznámiť sa s bratom Jamesom Millerom, ktorý bude 7.12.2019 slávnostne vyhlásený za blahoslaveného.

              Svätý farmárik

              Jeho cesta svätosti začala 21. septembra 1944 na mliečnej farme, ktorú vlastnila jeho rodina pri meste Stevens Point vo Wisconsine (USA). Ako predčasne narodené dieťatko, ktoré vážilo iba 1,8 kg, nemal nádej na prežitie, no napriek lekárskym prognózam z neho vyrástol zdravý, neposedný chlapec, ktorý miloval behanie po vonku, futbal, jazdu na koni i traktore, ale aj manuálnu prácu na farme. Vždy rád priložil ruku k dielu, staral sa o kurence, ovečky a pomáhal otcovi s drobnými opravami. Bol prvorodený z 5 detí, a preto neraz musel prebrať zodpovednosť za svojich mladších súrodencov, no nezľakol sa žiadnej výzvy.

              Jeho srdce prekypovalo láskou k Bohu a ľuďom už od detstva. Spoločne s celou rodinou sa zúčastňoval na živote farnosti a svoje priateľstvo s Ježišom si starostlivo chránil. Popri zábave a povinnostiach nezabúdal na modlitbu a sviatostný život. Tak, ako sa s celým srdcom vedel starať o zvieratká či naháňať s kamarátmi za loptou, žil aj svoju vieru – naplno a radostne.

              Radostný školský brat „Fix-it!“

              Začal navštevovať lasalliánsku strednú školu, kde ho oslovil príklad svätého života školských bratov, ktorí ju viedli. Ich príťažlivé svedectvo viery zanechalo na Jamesovi hlboký dojem, začal vnímať, že toto je cesta, pre ktorú ho Boh povoláva. Neváhal ani chvíľu, hoci mal iba 15 rokov. Dal Bohu svoje áno a nastúpil do inštitútu školských bratov v Missouri (USA), kde dokončil svoje štúdium a získal formáciu.  Jeho spolužiaci, ktorí tiež boli vtedy iba tínedžermi, si naňho spomínajú ako na jedinečného mladíka, ktorý sa nikdy nehanbil za svoje farmárske korene. Aj keď bol veľmi inteligentný a mal mnoho talentov, zostal pokorným a uprednostňoval život v jednoduchosti. Bol veľmi spoločenský, všímavý a priateľský. Smial sa tak nahlas, že už z diaľky bolo počuť výbuchy jeho smiechu. Rozprával veľa a rád. Ochotne sa podelil o veselé príbehy z detstva na farme a jeho nákazlivo dobrá nálada bola ako magnet pre všetkých. Pri ňom zabudli na problémy či na smútok za domovom.

              Po získaní učiteľského diplomu začal pôsobiť na lasalliánskej strednej škole Cretin High School v meste St. Paul v Minnesote. Zverili mu vyučovanie angličtiny, španielského jazyka a náboženstva. Všetkým utkvel v pamäti ako horlivý učiteľ, ktorý svedčil o Kristovi aj tými najmenšími, najnepatrnejšími maličkosťami každodenného života. Bol stále v pohybe, no vedel si nájsť čas na modlitbu. Žiadnu prácu nepokladal za nedôstojnú – hoci bol učiteľ, s úsmevom umýval podlahu či toalety. Našiel si čas viesť ako tréner futbalové mužstvo a robil všetky údržbárske práce v objekte školy.  Niet divu, že dostal prezývku „brother Fix-it“ (brat Oprav to!). V srdci ale nosil sen – ísť na misie. Po piatich rokoch sa konečne dočkal – bol poslaný do Nikaraguy.   

              Priateľ chudobných

              Na svoje nové pôsobisko odišiel v roku 1969 a ostal tam 10 rokov. Vyučoval na lasalliánskej škole, viedol formáciu domorodých študentov učiteľstva a dohliadal na stavbu 10 vidieckych škôl. Ukázalo sa, že nebol len manuálne zručný, ale mal aj schopnosť organizovať a riadiť náročnejšie projekty.

              Nestabilná politická situácia oslabovala celú krajinu, rástla bieda a množili sa ozbrojené konflikty. Diktátorský režim chcela zvrhnúť socialistická revolúcia. Revolucionári sa chceli zbaviť každého, kto mal nejaké väzby na vládnych politikov, a tak sa ich terčom stal aj brat James, ktorý mal na svoju misiu v krajine povolenie od vlády. A hoci sa nikdy neangažoval politicky, jeho meno sa objavilo na zozname tých, čo mali byť odstránení. Jeho predstavení ho teda v strachu o jeho život poslali späť do USA.

              Po návrate do USA v roku 1979 pokračoval ako učiteľ na strednej škole Cretin High School v Minnesote. Študentom neraz pomáhal otvoriť skrinky, keď zabudli číselnú kombináciu na svojom zámku, no zároveň ich povzbudzoval, aby neochvejne hľadali pravdu a snažili sa o svätosť. Už v roku 1981 bola jeho túžba po misiách medzi chudobnými opäť vypočutá. A znovu je to jeho milovaná Centrálna Amerika! Tentoraz sa ale jeho novým pôsobiskom stalo mesto Huehuetenango v Guatemale.

              So srdcom dobrého Pastiera  

              Rozhodnutie prijal s nadšením, hoci vedel, že aj touto krajinou zmietajú občianske nepokoje. Jasne si uvedomoval risk, ktorý podstupoval. No James dôveroval Božej prozreteľnosti a ani strach nemohol umlčať silný záväzok, ktorý cítil voči utrpeniu chudobných. Školskí bratia otvorili v ich regióne prvú strednú školu pre domorodé obyvateľstvo kmeňa Mayov, lebo tí boli dovtedy považovaní za menejcenných. Zobrali na seba úlohu advokátov chudobných – toto poslanie horlivo napĺňal aj brat James. Vzdelával domorodých študentov a formoval v nich vodcovské schopnosti, aby sa raz oni sami stali učiteľmi vlastných ľudí. Dával im nádej na lepší život a mal odvahu žiadať úrady, aby s Indiánmi spravodlivo zaobchádzali.

              Aj v Guatemale slúžil študentom svojou zručnosťou – často chodil v monterkách a niečo opravoval. Chlapci mu radi pomáhali, podávali mu nástroje a učili sa od neho rôznym zručnostiam. Veľmi mu záležalo, aby sa medzi jeho zverencami vytvorilo silné puto spoločenstva. Rád navštevoval rodiny svojich zverencov, chcel ich spoznať, zdieľať ich ťažkosti i radosti. Ešte aj v posledný deň jeho života pripravil pre svoju triedu piknik, aby spolu oslávili Deň priateľstva.

              Posledné mesiace misie v Guatemale boli poznačené militarizáciou socialistickej vlády. Tá radšej podporovala zbrojenie a rozširovanie armády, než aby sa snažila riešiť negramotnosť obyvateľstva a podvýživu. Všade vládla zúfalá chudoba, no najviac ňou boli zasiahnutí príslušníci kmeňa Mayov. V tejto situácii vláda nariadila povinnú vojenskú službu pre každého chlapca. Výnimku mohli dostať iba študenti. Tento zákon ale svojvoľne porušovala samotná vláda – najmä ak išlo o chudobných mayských chlapcov. Hoci boli študentmi a mali teda podľa zákona dostať výnimku, armáda ich uniesla. Školskí bratia chodili za úradníkmi a žiadali, aby bol chlapcom umožnený návrat do školy.

              Len pár dní pred smrťou brata Jamesa uniesla armáda jedného študenta, ktorý navštevoval lasalliánsku školu. Školskí bratia sa ho snažili dostať späť do školy. Trvali na spravodlivom zaobchádzaní s chudobnými Indiánmi a na dodržiavaní zákonov. Dostali hodnovernú informáciu, že jednotky smrti chcú zasiahnuť voči niekomu z bratov, len netušili, že to príde tak skoro.

              Z rebríka rovno k Nebeskému Otcovi

              13. februára 1982 dozrel brat James pre nebo. Ako inak – v monterkách, s náradím v ruke a na rebríku. Práve opravoval poškodenú stenu školy. Zrazu sa zjavili pred školou zamaskovaní muži na motorkách a zazneli výstrely. Zasiahlo ho 7 rán. Brat James padol mŕtvy dole z rebríka. Mal iba 37 rokov. Jeho chladnokrvná vražda mala byť varovaním pre bratov, aby sa nemiešali do vládnych záležitostí. A hoci vrahovia ostali nepotrestaní, na svojho Santiaga, ako volali brata Jamesa, spomínajú s láskou a hlbokou úctou domorodí obyvatelia Guatemaly. V jeho tvári videli Krista, dobrého Pastiera, ktorý každú svoju ovečku pozná po mene a aj svoj život položí za svoje ovce.

              Pred slávnosťou blahorečenia boli namaľované 2 ikony brata Jamesa s atribútmi, ktoré ho charakterizujú. Na jednej z nich je vyobrazený v rúchu školských bratov a v rukách drží údržbárske náradie a učebnice. Druhá ikona ho zobrazuje v monterkách, ako v náručí drží ovečku - symbol starostlivosti a obety.  Napravo je nápis: James Alfred Miller – Apoštol trpiacich chudobných Centrálnej Ameriky.

              Čím môže byť povzbudením pre nás tento prvý blahoslavený americký školský brat? Azda v odvahe vykročiť zo svojho pohodlia. Nehľadať vlastný komfort či bezpečie. Chcieť plniť Božiu vôľu a zamilovať si svätosť. Brat James všetko, čo robil, robil z lásky pre Krista. Jeho videl v chudobných a utláčaných. Jemu slúžil i v každodenných maličkostiach, ktoré sú skryté pred očami ľudí, no náš Nebeský Otec ich vidí. Žil svätosť s vedomím, že Božie kráľovstvo je spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom.

              Blahoslavený James Miller, priateľ chudobných a mučeník, oroduj za nás!

              BLAHOSLAVENY_JAMES_MILLER.pdf​​​​​​​

          • Zábavné popoludnie prvákov
            • Zábavné popoludnie prvákov

            • Takto fantasticky sa zabávali prváci v stredu 13. novembra na súťažno - zábavnom popoludní.

              Akciu pripravili p. vychovávateľky Anička a Ľudmila

          • Duchovná obnova - príma
            • Duchovná obnova - príma

            • Na duchovnej obnove sme boli v októbri v Zlatých Moravciach. Bolo tam zábavne. Hrali sme tam rôzne hry, ako napríklad anjelikov. Išli sme aj do cukrárne a arboréta. Kedže to bola duchovná obnova, modlili sme sa a boli sme na niekoľkých sv. omšiach. Všetkým sa nám tam páčilo a dúfame, že ešte pôjdeme na takýto výlet. 

              Simonka Sarah Mendel (Príma)

          • Zdravý dopravný prostriedok z 3.B
            • Zdravý dopravný prostriedok z 3.B

            • Žiaci 3.B sa počas hodiny pracovného vyučovania tvorivo "zahryzli" do témy ZDRAVÝ DOPRAVNÝ PROSTRIEDOK a pomocou nožíka, fantázie a vlastných rúk skonštruovali takéto modely.