• Novinky

          • Michal Drotován - príbehy našej školy
            • Michal Drotován - príbehy našej školy

            • Ako jeden z prvých absolventov 8-ročného Gymnázia školských bratov (maturita v roku 2000) a tiež v septembri 1991 vtedajší žiak 4.triedy ZŠ Jána de La Salle (s vychovávateľom bratom Matejom) by som chcel škole poďakovať nielen za tie roky, čo som na nej študoval (alebo som sa na to aspoň tváril, že študujem 😊) a tiež za snahu vychovávať a vzdelávať ďalšie a ďalšie ročníky žiakov a študentov.

              Spomínam si na prvý školský deň a slávnostné otvorenie školy, ktoré sa udialo na vtedy ešte trávnatej ploche pred základnou školou, kde bolo v roku 1993 vybudované ihrisko a tiež našu školu v prírode v apríli 1992 v Krpáčove. Či divadelnú hru o Michalovi Magonem na Trnávke, kde sme myslím získali aj nejakú cenu. Som rád, že sme tiež neskôr, v spolupráci s pánom učiteľom Filom odohrali viacero divadelných hier za školu a verím, že v budúcnosti ešte nejaký divadelný súbor vznikne.

              Som hrdý absolvent tejto školy a ako aktuálne starosta mestskej časti Bratislava-Rača sa teším na ďalšiu spoluprácu. Želám škole, jej zamestnancom aj študentom ďalšie úspešné desaťročia na nastúpenej ceste. Som veľmi rád, že sa cirkevná škola stala pred 30 rokmi veľmi dôležitou súčasťou Rače.

              S pozdravom

              Mgr. Michal Drotován

              starosta

          • Príbehy našej školy (30. výročie školy)
            • Príbehy našej školy (30. výročie školy)

            • Volám sa Katarína 😀 Na GŠB som prežila 4 roky na štvorročnom gymnáziu (konkrétne v rokoch 2010-2014) a odniesla som si veľa krásnych spomienok a zážitkov, ktoré by som spisovala veľmi dlho. Rada však spomínam na kvalitu vyučovania nemeckého jazyka, ktorý sa stal mojou srdcovkou práve vďaka profesorkám na GŠB, na hodiny náboženstva, kde sme viedli zaujímavé rozhovory, na hodiny biológie, odkiaľ sme odchádzali s hlavou plnou vedomostí podaných veľmi kreatívnym spôsobom (dokonca tak, že sa nalepili aj na toho, kto nechcel), na hodiny fyziky, kde sme vyrábali rôzne pokusy, ale aj ďalšie predmety, na ktorých sme sa nielen veľa naučili, ale aj zasmiali. Rada spomínam aj na naše plesy, ktoré sme ako študenti organizovali a aj napriek stresom, ktoré boli okolo vybavovania a celkovej organizácie, z nich nakoniec vytvorili veľmi milé akcie, kde sme sa stretali z rôznych ročníkov a zabavili sa. V neposlednom rade mám krásne spomienky na náš školský zbor, s ktorým sme sprevádzali na omšiach ale aj iných akciách. Skúšky, ktoré sme každý týždeň mávali boli oddychovým časom, a keď sa na to spätne pozriem znovu by som si ich zopakovala. Škola mi zanechala nielen veľa spomienok, ale aj nové priateľstvá, ktoré stále pretrvávajú aj po rokoch. Ďakujem 🙂

              Volám sa Marek Kováčik a na GŠB som strávil 8 parádnych rokov. Okrem základnej výučby som veľmi ocenil aktivitu našej školy v mnohých ďalších rozvojových aktivitách. Od kadejakých súťaží (matematických, jazykových, športových, …) až po viaceré zahraničné pobyty - autobusom z BA cez Paríž až do Škótska či Walesu, alebo 2-týždňový pobyt priamo vo francúzskej rodine žiaka spriaznenej školy v mestečku St. Étienne. Štúdium na GŠB mi zároveň dalo dobrý základ pre pokračovanie študovania aplikovanej matematiky na bratislavskom matfyze. Solídny základ v dvoch cudzích jazykoch (v mojom prípade angličtina + francúzština) dodnes využívam v práci pri komunikácii s klientami od USA až po Saudskú Arábiu. Ďakujem, GŠB!

          • Nádej pre Haiti – poďakovanie štedrým darcom
            • Nádej pre Haiti – poďakovanie štedrým darcom

            • Viete, že sme približne pred 2 týždňami zažili na našej škole zázrak? A nie malý! Zázrak veľkodušnej lásky, ktorej nebol ľahostajný osud dieťaťa z ďalekého ostrova na druhom konci Zeme. Bol to veľmi dojímavý a silný moment, keď k pokladničke v rukách našich dobrovoľníkov prúdili drobci z prvého stupňa i veľkí študenti, učitelia aj pracovníci našej školy. Vyzbieraná suma nám vyrazila dych. Nečakali sme, že v pokladničke nájdeme viac ako 870 EUR.

              Neexistujú slová, ktoré môžu vyjadriť vďaku, ktorú nosíme v srdci za tento dar lásky, ktorý ste vy – žiaci, rodičia či pracovníci školy – venovali Josne Mercredi, ktorú sme si adoptovali cez projekt Adopcie na diaľku. Vaše milodary zachraňujú životy!

              Keďže ide o veľmi štedrú sumu, ktorá výrazne prevyšuje náš ročný príspevok pre Josne z Haiti, rozhodli sme sa, že zvyšná časť vyzbieraných finančných prostriedkov poputuje do Kamerunu, kde pôsobí lasalliánska misia v najchudobnejšej oblasti krajiny, aby aj domorodí Pygmeji dostali primerané vzdelanie, stravu a zdravotnú starostlivosť. Násilie, prenasledovanie, hlad a sociálne problémy sú každodennou súčasťou života ľudí tejto africkej krajiny. Pandémia zhoršila už aj tak bezútešnú situáciu v Kamerune. Deti ostali bez možnosti prísť do školy, ich rodičia stratili akýkoľvek príjem a mnohé charitatívne projekty boli pozastavené, kým sa nezlepší pandemická situácia.

              Ďakujeme, že podávate pomocnú ruku tým, ktorí sa ocitli v kritickej situácii a bez vašej podpory by nemali šancu na lepšiu budúcnosť. Sme hrdí, že sme súčasťou lasalliánskej rodiny, ktorej nie je ľahostajný osud trpiacich bratov a sestier.

              Ďakujeme za nezištnú pomoc a veľkodušné srdce! Nech vám to odplatí náš Nebeský Otec!

          • Príbeh našej školy (oslava 30. výročia školy)
            • Príbeh našej školy (oslava 30. výročia školy)

            • Prvá kapitola príbehu sa začala písať pred 30 rokmi a odvtedy zanechala naša škola svoju stopu v životoch mnohých žiakov, rodičov i zamestnancov. My všetci sme protagonistami v tomto príbehu, kde sa nebo dotýka ľudských sŕdc. Poďme spolu skladať jeho mozaiku! 😀😃🙂😉😊😄🙂

              Na našej webovej stránke a FB budú pravidelne zverejňované spomienky plné nezbedných šibalstiev, dojímavých či nezabudnuteľných situácií, inšpiratívnych momentov a hlbokých priateľstiev. Nazrieme do histórie našej školy cez oči tých, ktorí časť svojho života prežili medzi nami a stali sa súčasťou lasalliánskej rodiny.

              Príbeh pokračuje a my si chceme s vďakou pripomenúť naše korene, aby sme mohli s nádejou hľadieť do budúcnosti a radostne pokračovať v misii svätého Jána de La Salle. Nech Ježiš žije v našich srdciach! ⭐💛

          • T9 je zrušené
            • T9 je zrušené

            • Testovanie žiakov T9 sa v školskom roku 2020/2021 ruší.

              Ruší sa aj riaditeľské voľno pre 2. stupeň ZŠ dňa 9. júna 2021. 

          • Výherkyne výtvarnej súťaže o Carlovi Acutisovi
            • Výherkyne výtvarnej súťaže o Carlovi Acutisovi

            • S veľkou radosťou vám predstavujeme výherkyne výtvarnej súťaže o Carlovi Acutisovi.

              1. miesto vyhrala Angelika Csémiová zo VII. triedy.

              O 2. miesto sa podelili žiačky VII. ročníka Anetka Barlíková, Ema Novotná a Ema Mária Veleg.

              Na 3. mieste sa umiestnila, žiačka primy Katka Krahulcová.

              Talentovaným dievčatám srdečne gratulujeme a tešíme z ich výhry.

          • Biológovia na krajskom kole
            • Biológovia na krajskom kole

            • Náročné dni štúdia, skúmania prírody vyvrcholili v utorok - 18. mája 2021 na krajskom kole biologickej olympiády, ktorá sa konala online. Naši víťazi okresného kola zabodovali aj teraz a získali výborné umiestnenia. Blahoželáme a prajeme veľa pekných chvíľ v ďalšom poznávaní a skúmaní sveta prírody. 🐛🐝🐞🐜🌻☘🌼🌾

              2. miesto - odbor botanika – Šimon Martin Bača (prima) 😃👍👏

              5. miesto - odbor zoológia – Almast Oganian (7.A) 😃👍👏

          • Projekt Adopcia na diaľku
            • Projekt Adopcia na diaľku

            • Pomôžme Mercredi – projekt Adopcia na diaľku (Haiti)

              Haiti je najchudobnejšou krajinou Južnej Ameriky a patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta. Hlad, infekčné choroby, ničivé zemetrasenia, nefungujúci štát – to všetko sužuje Haiti. Ľudia tam žijú veľmi ťažko. Predstav si, že väčšina rodín nemá ani len 2 eurá na deň, a preto tam mnohé deti trpia podvýživou, nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti či k vzdelaniu.

              Ako by si sa cítil, ak by si bol veľmi chorý, no nemohol by si navštíviť lekára či kúpiť si lieky proti bolesti? Alebo si skús predstaviť, že nemáš peniaze na zaplatenie poplatkov za školu a učebnice, a tak musíš ostať doma. Nenaučíš sa čítať ani písať. Sedel by si doma bez nádeje, že si raz nájdeš dobrú prácu, ktorá uživí teba a tvoju rodinu.

              My môžeme vrátiť ľuďom nádej! Nádej na lepšiu budúcnosť. Stačí tak málo - podeliť sa. Naša škola sa rozhodla podporovať dievčatko Mercredi v rámci projektu Adopcia na diaľku. Vďaka nášmu finančnému príspevku môže Mercredi chodiť do školy a v budúcnosti získať slušné zamestnanie, a tak pomôcť svojej rodine. A nielen to. Za peniaze dostáva aj oblečenie, stravu, pitnú vodu a zdravotnú starostlivosť.

              Aj ty môžeš pomôcť! Tento týždeň sa uskutoční zbierka pre Mercredi. Vo štvrtok a v piatok navštívia naši dobrovoľníci každú triedu, a tak môže každý z nás podporiť tento projekt.

              Ďakujeme za nezištnú pomoc a veľkodušné srdce!

          • Miracles projekty - príma
            • Miracles projekty - príma

            • Naši šikovní študenti sa zapojili do lasalliánskej projektu "A miracle for me is...", v ktorom prostredníctvom plagátov či videí ukázali svoju kreativitu a odprezentovali, ako vnímajú zázraky vo svojom každodennom živote. Chceme ich pochváliť a podeliť sa s Vami o tieto krásne výtvory.

          • Ako chutí víťazstvo
            • Ako chutí víťazstvo

            • Pamätáte si ešte na "narodeninovú" výzvu, keď sme sa fotili s lasalliánskymi rúškami, aby sme oslávili narodeniny nášho zakladateľa? Triedy súťažili, kto vyzbiera najviac lajkov na FB a získa výhru. Drobci zo 4.B vyhrali s obrovským náskokom a ani gymnazistom sa nepodarilo získať toľko lajkov, a preto výhra zaslúžene skončila v žalúdkoch štvrtákov. Voňavá pizza bola neodolateľná. Deti si na nej pochutili, o čom svedčia aj fotky.

          • Vyhodnotenie Biblickej olympiády 2021
            • Vyhodnotenie Biblickej olympiády 2021

            • Tento rok nás na Dekanátnom kole Biblickej olympiády reprezentovali 

               - žiačky 7.A triedy,

               - žiačky zo sekundy, ktoré obsadili III. miesto

               - starší študenti z triedy sexta, ktorí obsadili II. miesto

              Všetkým účastníkom ďakujeme a blahoželáme.

              katechéti

          • Výzva pre umelecké duše: Otec nablízku
            • Výzva pre umelecké duše: Otec nablízku

            • A máme tu pre vás druhú výzvu, ktorou si pripomenieme Rok svätého Jozefa, ktorý je zároveň aj Rokom rodiny. A nie náhodou! Veď svätý Jozef strávil svoj život plnením si svojich povinností ako ochranca Svätej Rodiny. Úskalia ťažkej práce, trápenie i únava – bežné situácie každodenného života, ktoré poznajú aj naši otcovia. Sú nám nablízku, lebo nás ľúbia. Skúsme ich dôležitosť zachytiť na kus papiera.  

              Pozývame vás zúčastniť sa súťaže Otec nablízku, ktorá končí 31. mája. Zapojiť sa môže každý. Stačí svoju výtvarnú alebo fotografickú tvorbu odovzdať pani učiteľke. Viac informácií o téme nájdete na https://denrodiny.sk/sutaz/ alebo u vašich učiteľov. Na víťazov čakajú krásne odmeny 😊.

          • Vyučovanie od pondelka 10. mája 2021
            • Vyučovanie od pondelka 10. mája 2021

            • Prezenčné vyučovanie pokračuje na 1. a 2. stupni ZŠ a v triedach Prima, Sekunda, Tercia, Kvarta, Oktáva na gymnáziu.

              V triedach Kvinta, Sexta, Septima a I.G na gymnáziu sa obnovuje prezenčné vyučovanie od utorka 11. mája 2021.

              Pondelok 10. mája 2021 sa ruší vyučovanie v triede 9.A z dôvodu konania prijímacích skúšok.

          • Galéria Talentov
            • Galéria Talentov

            • Naša žiačka, Kristína Torkošová z 5. B. triedy sa v celoslovenskej súťaži Galéria Talentov umiestnila na peknom 2. mieste v kategórii vlastná literárna tvorba. Tešíme sa a blahoželáme!

          • Vyučovanie od pondelka 3. mája 2021
            • Vyučovanie od pondelka 3. mája 2021

            • Prezenčné vyučovanie pokračuje na 1. a 2.stupni ZŠ a v triedach Prima, Sekunda, Tercia, Kvarta, Oktáva na gymnáziu.

              V triedach Kvinta, Sexta, Septima a I.G  na gymnáziu bude vyučovanie naďalej prebiehať dištančnou formou.

              V pondelok 3. mája 2021 sa ruší vyučovanie v triedach 5.A, 5.B a 9.A z dôvodu konania prijímacích skúšok.