• Novinky

          • Deň otvorených dverí - program
            • Deň otvorených dverí - program

            • Pozývame Vás na

              Deň otvorených dverí

              30.01.2019 od 9:00 do 12:00 v budove na Čachtickej ulici 14.

              Gymnázium školských bratov otvára v školskom roku 2019/2020 triedu osemročného štúdia.

          • Vianoce v krabici – 2. časť
            • Vianoce v krabici – 2. časť

            • Projekt Vianoce v krabici začal tým, že trieda sekunda poslala 8 balíkov, s rôznymi vianočnými tradíciami Slovákov, ôsmym školám v krajinách Európskej únie.

              Po Vianociach ich čakalo v škole prekvapenie – osem balíkov z partnerských škôl. Deti z rôznych krajín - Poľska, Rakúska, Slovinska, Portugalska, Talianska, Francúzka a Kanárskych ostrovov poslali balíky, ktoré opisovali ich vianočné tradície a pribalili aj rôzne dobroty.

              Naučili sme sa niečo o slávení Vianoc v rôznych krajinách napríklad čo jedia, kedy dostávajú darčeky, aké majú zvyky, aké koledy spievajú.

              Bol to super projekt a radi by sme ho robili aj budúci rok.

          • ADVENTNÉ DIELNE 2018
            • ADVENTNÉ DIELNE 2018

            • Naša škola dňa 15. 12. 2018 usporiadala už tradičné predvianočné charitatívne podujatie - Adventné dielne. Tieto opäť spojili pedagógov a priateľov školy, ktorí si našli čas, aby v príjemnom prostredí pripravili kreatívne vianočné ozdoby, medovníčky, ikebany, občerstvili sa punčom, waflami a  tak podporili dobrú vec. Lasallianska rodina v Rači už niekoľko rokov podporuje finančne a modlitbami dievčatko Sonu Bornéusovú z Haiti. Tento rok sa nám pre ňu podarilo vyzbierať sumu 300 eur. Všetkým kolegom, rodičom, žiakom a priateľom našej školy, ktorí toto charitatívne podujatie aktívne či finančne podporili, srdečne ďakujeme.

          • Cezhraničná výmena vianočných koláčikov
            • Cezhraničná výmena vianočných koláčikov

            • Tento rok sa už po tretí raz pod vedením p. Rompfovej uskutočnila cezhraničná výmena vianočných koláčikov. Táto milá akcia sa  pomaly stáva tradíciou, ktorú sme si vymysleli v rámci spolupráce s nemeckou školou v meste Illertissen. Do výmeny sa zapojila aj rumunská škola v Pildesti.

              Takže naša kvarta, ktorá túto akciu prebrala z rúk septimy, posielala dva balíky – jeden do Nemecka a jeden do Rumunska. Okrem tradičných slovenských koláčikov pribalili naši študenti aj ozdoby, typické slovenské výrobky a nechýbala ani spoločná fotka a vianočný pozdrav. 

              Zároveň sa potešili z recipročných balíkov, ktoré prišli krátko nato, ako sa odoslali naše.

          • Olympiáda v cudzích jazykoch
            • Olympiáda v cudzích jazykoch

            • Na sklonku kalendárneho roka sa na našej škole opäť uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku. Študenti sa potrápili s písomnou časťou, ktorá pozostávala z čítania s porozumením, počúvania s porozumením a gramatiky. Tí najlepší postúpili do 2. časti, ktorá bola zameraná na ústnu odpoveď. Čakali na nich obrázky a zadania, kde museli spontánne a kreatívne reagovať, argumentovať a vymýšľať rôzne situácie.

              Naši študenti opäť raz ukázali, že cudzie jazyky im nie sú vôbec cudzie.

              Víťazi z jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola.            

              A kto bol najlepší?

              ANGLICKÝ JAZYK

                                           kat. 1A            kat. 1B                 kat. 1C                  kat. 2A                       kat. 2B

              1. miesto        Mazúr              Meicherová       Szakszonová           Baumeisterová           Prno
              2. miesto        Abel                 Beňačka                                            Matkovič                     Pristaš
              3. miesto        Sýkora             Gyarmati                                            Šebo                          Sláčik

              NEMECKÝ JAZYK

                                                   kat. 1B                                     kat. 2A                      kat. 2B          

              1. miesto                Tanglmayerová                    Šimurdová                      Lanča
              2. miesto                 Morandell                            Beňačka                         Prno
              3. miesto                 Fodorová                             Miháliková                      Horný

              FRANCÚZSKY JAZYK

                                                     kat. 1B                                     kat. 2A          

              1. miesto                  Prepiková                              Valentová
              2. miesto                  Sliva M.                                 Smižanská
              3. miesto                  Lizáková                                Králiková

              Gratulujeme!

          • Adventná Budapešť
            • Adventná Budapešť

            • 27.11.2018 sa vybraní žiaci z tried kvarta, kvinta, sexta, septima a 3.G vybrali pod vedením p. uč. Rompfovej a Vlkovičovej na 1-dňový poznávací zájazd do Budapešti. Po mnohých rokoch to bola menšia obmena, nakoľko bolo zvykom navštíviť počas adventu trhy vo Viedni. Možno práve kvôli zmene bol medzi žiakmi veľký záujem a miesta sa rýchlo zaplnili.

              Náš výlet sa začal v Tropicariu – v malom ZOO, ktoré je súčasťou väčšieho obchodného centra. Po prehliadke sme sa presunuli do centra. Pani sprievodkyňa nás oboznámila s históriou mesta a ukázala najdôležitejšie miesta v Budapešti. Popoludnie patrilo samozrejme vianočným trhom, kde sme si pochutnali na rôznych dobrotách a zohriali sa punčom.    

              Ani dlhšia cesta autobusom nám nepokazila dojem z príjemného dňa a domov sme sa vracali plní pekných zážitkov.

          • Vianočné prázdniny
            • Vianočné prázdniny

            • Vianočné prázdniny sa v tomto školskom roku začínajú v nedeľu 23. decembra 2018 a skončia sa v pondelok 7. januára 2019.

              Školské vyučovanie sa začne v utorok 8. januára 2019.

          • Vianoce v krabici
            • Vianoce v krabici

            • Trieda sekunda sa na hodine angličtiny zapojila do projektu Etwinning, ktorý sa volá Vianoce v krabici, ktorého cieľom je predstaviť vianočné zvyky deťom v iných krajinách. Do projektu sa zapojilo osem ďalších škôl z krajín Európskej únie. Každá škola pripraví krabicu, v ktorej budú predmety spojené s Vianocami v ich krajine a pošle ju všetkým školám zapojeným do projektu.

              Naši žiaci zabalili adventné venčeky s vlastnoručne vyrobenými sviečkami, vyrobili pohľadnice, napiekli a vyzdobili medovníky, vyrobili betlehemček z papiera a opísali naše tradície na krásne ručne maľované kartičky.

              Vyrobiť osem balíkov plných originálnych nápadov bola riadna robota, ale zvládli sme to. Už sa tešíme na balíčky z ostatných škôl.

          • Návšteva prednášky o Číne
            • Návšteva prednášky o Číne

            • The Rise of a New Superpower, prednáška s nositeľom Pulitzerovej ceny Ianom Johnsonom, sa konala 5. decembra, 2018 o 16:00 v aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Prednášky sa zúčastnili študenti oktávy a septimy pod vedením p. uč. Ivety Divokovej.

              The Rising superpower - China

              Nowadays China carries attributes as "factory of the world" or "new geopolitical player"

              On Wednesday afternoon, Pulitzer prize winner, Ian Johnson came to Slovakia to talk about a new flaring up great power called China.Students and people also had a unique opportunity to meet with him in person in an auditory of the Comenius University.Since 1984 Ian has visited China several Times and even he was employed there. As I have mentioned he won a Pulitzer Prize in 2001 gratitude for an article about the rising new superpower. Briefly described the history up to the birth of the modern superpower. We have learnt about the religious evolution also what is going on there at present and why they buy such expensive clothes. The whole lecture went live and at the end the questions were answered by Ian Johnson himself. 

              Sára Solmošiová, Septima

          • Šaštín - kvarta a IX.A
            • Šaštín - kvarta a IX.A

            • Začiatkom novembra sme sa zúčastnili na integračno-duchovnom pobyte v Šaštíne. Tento pobyt bol zameraný hlavne na upevňovanie vzťahov v našich kolektívoch prostredníctvom rôznych aktivít, hier, rozhovorov a témy „priateľstvo.“ Skvelý program nám pripravil tím dobrovoľníkov z Arcidiecézneho centra pre mládež Vinica v Bratislave pod vedením otca Jozefa Pajerského. Nešetrili zábavnými tímbildingovými aktivitami, pripravili si pre nás karaoke show, rôzne hry, podelili sa s nami o svoje životné príbehy – svedectvá. Boli s nami aj pri rannej, večernej modlitbe a svätej omši. Týmto sa im chceme ešte raz poďakovať za ich čas a prítomnosť medzi nami. Ďalšia časť nášho pobytu sa niesla v športovom duchu, prezreli sme si okolie Šaštína a upevňovali vzťahy prostredníctvom triednych aktivít. Očakávania z tohto spoločného pobytu boli na začiatku rôzne, ale v závere sme takmer všetci zhodnotili, že to bol veľmi kvalitne strávený čas, až sa nám odtiaľ nechcelo ísť domov. Za prípravu tejto školskej akcie ďakujeme aj našim triednym učiteľkám a p. uč. Meňhardovi, ktorí nad nami bdeli a boli po celý čas s nami.

              Triedy Kvarta a 9.A

          • Biblický kvíz
            • Biblický kvíz

            • 23.11.2018 sa tretiaci a štvrtáci poobede stretli, aby si zmerali vedomosti z Biblie. Pracovali v skupinkách. Všetci sa snažili a boli odmenení cukríkom, obrázkom Pána Ježiša a najlepšie skupinky aj peknými vecnými cenami.

              Mgr. Judita Klubníková

          • Fidlikanti
            • Fidlikanti

            • Vo štvrtok 15.11. sa prvý stupeň zúčastnil výchovného koncertu. Skupina Fidlikanti nám predstavila ľudové piesne a ľudové nástroje.